טיפול בפיצויים בעת עזיבת עבודה
עזיבת עבודה בין אם בעקבות פיטורין, התפטרות או פרישה לגמלאות, היא אירוע משמעותי הדורש בין היתר התייחסות וטיפול בכל נושא הפיצויים. כאן המקום להדגיש כי מדובר על פיצויים בהגדרתם הרחבה והם כוללים מלבד הפיצויים שנצברו בקופות הפנסיוניות גם מענקים המשולמים ע"י המעסיק כמו מענק פרישה, מענק הסתגלות, פדיון ימי מחלה, פיצוי בגין אי הודעה מוקדמת וכדומה (פדיון ימי חופשה לא נכלל בהגדרה זאת).
הטיפול בפיצויים חשוב שבעתיים לאור העובדה כי להבדיל מתגמולים שניתן להוריש לרוב בפטור ממס או בתשלום מס על הרווחים בלבד, פיצויים שלא טופלו ימוסו לרוב בעת הורשה במס של 47% על הסכום כולו.
עד סוף שנת 2023 הטיפול בפיצויים כלל שימוש בשני טפסים שונים:
- טופס 161 שהתקבל מהמעסיק וכלל פירוט של כל כספיי הפיצויים ששייכים לעובד.
- טופס 161 א שהוגש למס הכנסה ופירט כיצד העובד מבקש להשתמש באותם כספים בהתאם לאפשרויות העומדות בפניו ויפורטו בהמשך.
מינואר 2024 התהליך התייעל וכיום קיים טופס אחד בו מפורטים בחלק א כספיי הפיצויים השייכים לעובד, בחלק ב העובד רושם את הנחיותיו כיצד לנתב את אותם כספים ובחלק ג המעסיק מעדכן את העובד האם בסמכותו של המעסיק לאשר את ההנחיות ללא התערבות של פקיד שומה או לחילופין להפנות את העובד להמשך טיפול וקבלת אישורים מפקיד השומה.
מה הן אפשרויות הטיפול בפיצויים?
רצף קצבה
במסגרת אפשרות זאת העובד מוותר על משיכה של הכספים שנשארים בקופות והוא מייעד אותם להגדלת הקצבה החודשית לכשיחליט לקבל קצבה.
אפשרות זאת מהווה היום ברירת מחדל בעבור העובד כך שגם אם לא נתן שום הוראה בנוגע לטיפול בפיצויים, פיצויים שעומדים בתנאים יכנסו למסלול רצף קצבה.
יתרונות:
- דחיית אירוע המס ליום קבלת הקצבה.
- הגדלת הקצבה החודשית הצפוייה בעתיד.
- ניתן לבצע בעתיד חרטה מרצף קצבה ולהחזיר את המצב לקדמותו תחת מגבלות מסויימות.
- הכספים ממשיכים לצבור תשואות בהתאם לביצועי הקופות.
חסרונות:
- ויתור על האפשרות להשתמש בכסף עד להמרתו לקצבה.
- לא ניתן לייעד לקצבה ללא אישורים מיוחדים פיצויים הוניים כמו למשל פיצויים שהופקדו בקופות גמל טרם 2008 ומענקים חד פעמיים שהתקבלו.
רצף פיצויים/מעסיקים
במסלול זה העובד מבקש ליצור רצף בין מעסיקים שונים כך שמבחינת רשויות המס כל תקופות ההעסקה שנמצאות תחת אותו רצף, יחשבו לתקופה אחת.
יתרונות:
- דחיית אירוע המס עד לסיום הרצף.
- השכר הקובע יהיה בהתאם לשכר אצל המעסיק האחרון כך שהסכום אותו ניתן למשוך בפטור עשוי לגדול.
- אפשרויות פריסת מס רחבות יותר אשר מסייעות להקטין את נטל המס בעת פדיון.
חסרונות:
- ויתור על האפשרות להשתמש בכסף כל עוד הרצף נשמר.
- לאחר סיום העסקה יש צורך למצוא מעסיק חדש בטווח של לא יותר משנה על מנת להמשיך את הרצף.
- בכל סיום העסקה יש צורך להיות ערניים ולבקש באופן אקטיבי החלת רצף פיצויים על הכספים שהופקדו ע"י המעסיק האחרון.
- ויתור על האפשרות להמיר את הכספים לקצבה.
- לא ניתן לשלב אפשרות זאת עם אפשרויות אחרות כמו רצף קצבה, משיכה פטורה ומשיכה חייבת.
משיכה פטורה
נכון ל-2024 קיימת תקרה פטורה למשיכה בגובה 150% מהשכר החודשי כפול הותק של העובד בשנים אצל המעסיק או 13,750 ₪ כפול הותק של העובד בשנים אצל המעסיק (לפי הנמוך מבין שתי האפשרויות). המשמעות היא שעובד שהועסק במשך 10 שנים ושכרו עמד על 8,000 ₪ יוכל למשוך פיצויים פטורים בגובה 120,000 ₪ = 10*150%*8,000. בהנחה ששכרו החודשי של אותו עובד היה עומד על 10,000 ₪, הוא היה יכול למשוך פיצויים פטורים בגובה 137,500 ₪ = 10*13,750 מכיוון שתקרת הפטור השנתי עומדת נכון ל-2024 על 13,750 ₪.
יתרונות:
- משיכה פטורה ממס המאפשרת שימוש מיידי בכסף לכל מטרה.
חסרונות:
- הקטנת הקצבה העתידית.
- בהתאם למועד המשיכה, תיתכן פגיעה בסל הפטור המגיע במסגרת קיבוע זכויות.
משיכה חייבת
במידה ועובד שסיים העסקה מעוניין למשוך את כספיי הפיצויים שעומדים לרשותו והצבירה הכוללת עולה על התקרה הפטורה או לחילופין הוא אינו מעוניין להשתמש בתקרה הפטורה, הוא יכול לבצע משיכה חייבת של הכספים. במקרה זה הכספים שימשכו יתווספו לסך ההכנסות של העובד וימוסו בהתאם למס השולי של העובד. יחד עם זאת, על מנת להקטין את נטל המס, עומדת לרשותו של העובד האפשרות בתנאים מסויימים לבצע פריסת מס עד לתקופה של 6 שנים קדימה או אחורה וע''י כך הוא עשוי להקטין באופן משמעותי את חבות המס.
יתרונות:
- ניתן להשתמש בכספים באופן מיידי לכל מטרה.
- ניתן לבצע פריסת מס על מנת להקטין את חבות המס.
- משיכה של פיצויים חייבים לא פוגעת בסל הפטור המגיע במסגרת קיבוע זכויות.
חסרונות:
- הקטנת הקצבה העתידית.
- יצירת אירוע מס.
לסיכום
טיפול בפיצויים בעת סיום העסקה הוא נושא מורכב, ויש להבין את האפשרויות השונות שעומדות בפני העובד. בין אם מדובר ברצף קצבה, רצף פיצויים, משיכה פטורה או משיכה חייבת, לכל אפשרות יתרונות וחסרונות משלה. חשוב להיעזר באיש מקצוע, על מנת לבחור את הדרך המתאימה ביותר לצרכים האישיים והכלכליים של העובד. התמודדות נכונה עם הנושא תבטיח שמירה על זכויות העובד ותסייע לו בבנייה של עתיד כלכלי בטוח יותר.